Melyek az otthoni munka hátrányai?


Sokak számára elérhetetlen álomnak tűnik, ám a megfelelő szakképzettség vagy hozzáértés birtokában igenis megvalósítható életmodellnek tűnik. Igen, nem más ez, mint az oly gyakran szóba kerülő otthoni munkavégzés. Ma már nem csak vállalkozóknak, hanem alkalmazottak számára is lehetséges, hogy helyszíntől függetlenül végezzék feladataikat, maguk számára beosztva idejüket. Mindez kétségkívül vonzónak tűnhet, tény pedig, hogy az otthoni munka hátrányai gyakran igencsak megnehezíthetik a hétköznapokat.

 

Kezdjük rögtön azzal a fránya felkeléssel, ami ugyebár megoldott kérdés, ha meghatározott időben meg kell jelenni a munkahelyen. Ezzel szemben azonban az otthon falai között sokszor hiányzik az a kényszerítő erő, amely arra sarkallna, hogy minél hamarabb lássunk neki feladatainknak. Mindez azonban a legkisebb probléma, hiszen a kötelességtudat, az akaraterő és a tettvágy kiküszöbölhetik ezt. De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyek akarva-akaratlanul elvonják figyelmünket teendőinkről?

 

A háztartás vezetése, egy energiát adó ebéd elkészítése, vagy éppen a bevásárlással kapcsolatos feladatok mintegy kisördögként motoszkálhatnak bennünk, hogy a közösségi oldalakon eltöltött elképesztő időmennyiségről már ne is szóljunk. A home office ezernyi híve mellett szóljon azonban az, hogy az otthoni munka hátrányai megelőzhetőek, kiküszöbölhetőek néhány egyszerű módszerrel. Legjobb, ha külön dolgozószobát alakítunk ki, ahol kizárólag a munkával kapcsolatos teendőkkel foglalkozunk. Természetesen fontos, hogy ízlésünknek megfelelően rendezzük azt be, de például a televíziónak semmi keresnivalója ebben a helyiségben.

 

Alakítsuk át tudatosan szokásainkat, és amikor a munkával foglalkozunk, akkor várhat bármilyen egyéb otthoni feladat. Ebbe természetesen beletartozik a közösségi média használata is. Belegondolt már abba, hogy napi szinten mennyi időt tölt a hasonló oldalak böngészésével? Akár több órás időtartamról is szó lehet, amelyet hasznosabb és gyümölcsözőbb dolgokra is fordíthatna.

 

Az otthoni munka hátrányai messze elmaradnak annak előnyeitől, ráadásul a legtöbb nehézség áthidalható. Tartsa szem előtt minden nap azt, hogy mit szeretne elérni munkájával, milyen közeli és távolabbi céljai vannak. Sokat segíthet az is, ha beosztja idejét, határidőnaplót vezet és napi szintre lebontva írja elő saját magának, hogy milyen feladatokkal kell mindenképpen végeznie.