Barátság online: mit várhatsz tőle?


Közös programok, hatalmas bulik, őszinte beszélgetések és megható pillanatok- olyan dolgok ezek, amelyeket általában egy barátság szerves részeit képezik. Az azonos értékrend, a világról alkotott elképzelések egymással való megosztása, vagy a másik nehéz pillanatokban való támogatása sokaknak megadatott egykoron. De vajon mennyiben van ez így napjainkban? Fordítunk-e elegendő időt arra, hogy valóban megismerjük azokat, akikkel legféltettebb titkainkat megosztjuk? Mennyi időt szentelünk barátságainkra?

 

Talán már mindannyian megtapasztaltuk azt, hogy születésnapok alkalmával még olyanok is üzenetet küldenek a legnagyobb közösségi portálon, akikkel már évek óta nem beszéltünk. Legtöbben ilyenkor kicsit visszásnak érezzük a dolgot, de általában egy like segítségével letudjuk az ezzel kapcsolatos kötelességeinket. De belegondoltunk már abba, hogy tulajdonképpen ilyen emberekkel is megosztjuk mindennapjainkat poszt formájában? Mennyire számít barátnak az, akit csak egy automatizált jelzés figyelmeztet arra, hogy egy évvel öregebbek lettünk?

 

Mindez csupán egy példa kívánt lenni arra, hogy miként laposodnak és értéktelenednek el napjainkban a barátságok, és hisszük, a látszat ellenére ez mégsem így van. A világháló kínálta ismerkedési lehetőségeknek köszönhetően kapcsolatba kerülünk más emberekkel, akár egy videós tartalom, akár egy közös gondolatmenetet fejtegető kommentelés kapcsán. Sokan beleszaladunk abba a hibába, hogy a beszélgetések és az egymással megosztott információk hatására már barátnak érzünk olyan személyeket, akikkel tulajdonképpen soha nem találkoztunk. A földrajzi távolság gyakran közbeszól a személyes találkozónak, és sokan beérik annyival, hogy egy ismeretlen idegennel ápolnak barátságot.

 

Persze nem lehetetlen rátalálni egy tényleg megbízható emberre, akivel egy idő után talán sikerül a találkozót is összehozni. Az a bizonyos kisördög azonban nem véletlen figyelmeztet bennünket, hiszen a barátság online gyakran végződik csalódással és kiábrándultsággal. Hajlamosak vagyunk felépíteni saját magunkban egy képet a másikról, és ha kiderül, csak egy szerepet játszott, mindössze valamilyennek mutatni kívánta magát, meglepődünk. Jó esetben minél előbb lehull a lepel, s ilyenkor azt a gyomortáji rossz érzést leginkább az okozza, hogy belül tudjuk, mi rontottuk el, mert nem a megfelelő emberben bíztunk meg. A barátság online ugyan nem halálra ítélt dolog, de az óvatosság sosem árt.