Tényleg olcsóbb a hullámlemez?


Napjainkban egyre népszerűbbé válnak az olyan tetőfedési megoldások, amik nem igényelnek túl sok befektetett munkát és pénzt. Ennek ellenére tartósak és modernek, egyre szélesebb körben válnak népszerűvé. Ezek között tartjuk számon a trapézlemezt és a cserepeslemezt is.

A hullámlemez a trapézlemez egyik fajtája. Megjelenése lágyabb, hiszen nem trapézok „alkotják” a felületet, hanem hullámok. Általában 0,4-0,75 mm vastagságban horganyzott. Gyártáskor cinkkel kezelt acéllemezből állítják elő, egyik oldala műanyagbevonatot kap. Erre azért van szükség, hogy az időjárási körülményeknek jobban ellenálljon, legyen az a magas nyári UV-sugárzás, vagy a kemény téli fagyok egyike.

Melyik tetőfedő anyag éri meg a legjobban?

Az, hogy kinek mi éri meg jobban anyagilag, mindig egyéni igények és ízlés kérdése. Ha nem szereted a spenótot, hiába olcsó, neked nem fogja megérni. Ugyanez a helyzet a kész panelekből összeállított tetőszerkezetekkel is. Egy biztos: jelenleg a piacon nem igazán van olyan építőelem, ami annyira jutányos áron oldaná meg a tetőkérdést, mint a hullámlemezek bármelyike.

A gyártási technológiának köszönhetően a hullámlemezek rendkívül jó teherbírásúak, ellenállnak a szélnek, a csapadéknak, a gombának és a penésznek is, így karbantartásukra nem kell külön pénz áldozni. A kártevők sem árthatnak neki, mivel alapanyaguk fém.

A hullámlemez azért ideális választás a tetőfedéshez, mert könnyen kezelhető, telepítése nem igényel túl nagy szakértelmet. Könnyedén formázható és rögzíthető. A Pascal szerint a hullámlemez sokkal olcsóbb megoldást kínál a tetőfedésre, mint ha azt hagyományos, mostanra már drágább anyagokkal végeznék el.

Mennyibe kerül a tetőfedés hullámlemezekkel?

A hullámlemezeket több színben is gyártják, négyzetméterenkénti árazásuk leginkább ettől függ. 2800 és 4000 forint körüli összeget kóstál az áruk négyzetméterenként, és a többi között a piros, a zöld, a famintás dió, az ezüst, a fekete és fehér színek közül is lehet válogatni. Ez azért fontos, mert a mai modern elvárásoknak megfelelően érdemes a környezethez illeszkedő, esztétikus darabokkal befedni a tetőt, vagy adott esetben az épület falazatát. A teljes munka ára függ egyébként a tetőszerkezet állapotától és a szigeteléstől is.

Szintén érv a költséghatékonyság mellett, hogy a hullámlemezeket méretre vágják, így pontosan annyit kell megvásárolnod belőle, amennyire szükséged van. A keletkező feleslegben nem kell, hogy benne álljon a pénzed.

Tartósságukat tekintve a hullámlemezek több évtizedig is megállják a helyüket. Ha a munkálatok előtt megfelelően tárolták őket, több évig garanciát élveznek, így sérülés esetén a gyártó gondoskodik a cseréről. Ez egyébként ritkán fordul elő, hiszen ezek a lemezek rendkívül strapabíróak az időjárási körülményekkel szemben. Nem törnek el, nem szakadnak le, megfelelő rögzítés esetén pedig a szél sem kap beléjük.

Összességében elmondható, hogy a hullámlemezek alsó kategóriájából válogatva nagyjából fele áron kihozható a tetőfedés, mint például a klasszikus és sokak által ismert hagyományos cserepezéssel.