Hazai YouTube videósok – lássuk, mire van kereslet!


Míg a legnagyobb videómegosztó portál egykoron főként zenehallgatás vagy tájékozódás terén volt gyakran választott platform, addig napjainkban a helyzet ennél jelentősen sokrétűbb. Hazai csatornák százaival találkozhatunk a legkülönfélébb témákban, és akár komoly karriert is befuthat azok tulajdonosa, ha sikerül elnyernie a felhasználók tetszését. Műveltségi szinttől, érdeklődési körtől, személyiségtípustól vagy akár rendelkezésre álló szabadidőtől függően más és más témák iránt érdeklődnek az emberek, s nem kell túl sokáig kattintgatni ahhoz sem, hogy meglepő tematikára épülő csatornákra bukkanjunk.

 

A YouTube világára is tökéletesen igaz, hogy sokat elárul egy társadalom beállítottságáról és kulturális színvonaláról az, hogy milyen videósok a népszerűek az emberek körében. Alapvetően elmondható, hogy a feliratkozók száma nem számít a minőség mércéjének. Erre tökéletes példa, hogy a korosztálytól függetlenül töretlen népszerűségnek örvendő és prémium színvonalú videókat gyártó Magyarósi Csaba feliratkozóinak száma gyakran nem éri el olyan csatornákét, amelyek finoman szólva is a megbotránkoztatásra, az igénytelenkedésre és a nem titkolt anyagi haszonszerzésre helyezik a hangsúlyt.

 

S hogy milyen témakörök iránt érdeklődnek a legtöbben? A főzős csatornák legalább olyan kedveltek, mint a filmes tartalmakat gyártók. A humor még mindig közel áll az emberek szívéhez, így a Videómánia és az elválaszthatatlanul hozzá kapcsolódó Dancsó Péter már közel 850 ezer feliratkozóval rendelkezik, ami a hazai piacot szemlélve rendkívül magas számnak mondható. A vlog csatornák választéka rendkívül széles, így figyelemmel követhetjük családok, magányosan videózók és párkapcsolatban élők mindennapjait is. Vannak, akik igyekeznek elzárkózni attól, hogy bármiféle műsort kívánnak gyártani, ezzel a magamutogatás lehetőségét is elvetve, mások kifejezetten adást gyártanak, megcélozva ezzel a minél magasabb jövedelemszerzést.

 

A YouTube ugyan kétségkívül színvonalas szórakozást nyújtó csatornákkal is bír, de sajnos a hazai vloggerek, youtuberek világára fokozottan igaz az, hogy sokan nem mérik fel az online jelenlét ilyen formájának kockázatait, vagy éppen saját kapcsolataikra nyomja rá a bélyegét az, hogy a kamera szinte folyton forog. Nem ritka az sem, hogy a videósok között komoly alkoholbetegek vannak, akiknek inkább lenne orvosi segítségre szükségük, mintsem a világháló jelentette nyilvánosságra. Amíg viszont igényesen kivitelezett, színvonalas női és férfi videósokkal is találkozhatunk, addig tényként kezelhetjük, hogy nincs minden veszve a hazai YouTube-ot illetően sem.