Instagram képmegosztás: mennyire engedjünk be másokat a magánszféránkba?


Izgalmasan pózoló lányok, dögös fitness modellek, mély dekoltázs és az otthon kényelmében megejtett képek- csak néhány azok közül a fényképek közül, melyekből több ezernyivel találkozhatunk az Instagramon. Az egyik legnépszerűbb képmegosztó portál tulajdonképpen azon az elven alapul, mint a Facebook, ám itt főként a képeken és a velük közölhető tartalmakon van a hangsúly. Természetesen az írásos megnyilvánulások és élő videók is helyet kaphatnak a platformon, de az Instagram képmegosztás miatt választják legtöbben ezt a lehetőséget.

 

Jogosan merülhet azonban fel a kérdés, hogy mégis mennyire engedjük be az embereket magánszféránkba. A zárt körűvé tett fiók csak egy lehetőséget kínál, de ezen felül is megéri átgondolni, hogy valóban szeretnénk-e, hogy mindig tudjanak az emberek arról, éppen mivel foglalkozunk. A világhálón sokan beleesnek abba a hibába, hogy szinte kiárusítják magánéletüket, és annak tulajdonképpen minden momentuma elérhető az interneten. A napjainkban egyre több hazai vlogger között is szép számmal megtalálhatóak olyanok, akik életük minden részletét kiteszik a nyilvánosság elé, aztán csodálkoznak, ha a kommentelőknek nem minden szimpatikusak és ennek hangot is adnak.

 

Az efféle exhibicionizmussal rendelkezők gyakran komoly önértékelési problémákkal küzdenek, és a nyilvánosságot éppen arra igyekeznek felhasználni, hogy minél több kedvelőjük legyen, sokan szimpatizáljanak velük.  Ilyen megerősítést azonban nem várhatunk mindenkitől, mint ahogyan szeretni sem fog mindenki. Nem véletlen, hogy a magyar YouTube-on még mindig nagy divatja van az értelmetlen és gyakran alpári stílusban zajló cicaharcoknak, melyek alanyai sokszor éppen az erősebbik nem köréből kerülnek ki. Az Instagram képmegosztás terén is érdemes tehát átgondolni, hogy az ötvenedik termékmegjelenítés, vagy a kizárólag irigylésre méltó pillanatokat bemutató képek mennyiben szolgálják boldogságunkat.

 

Tény ugyanakkor, hogy egy jól összeállított Instagram fiók segítheti a cég eredményességét, vagy éppen megtámogathatja a vlog csatorna sikerét. Magánemberként pedig törekedjünk arra, hogy a képek valóban többet mondjanak el ezer szónál, ezzel megőrizve hitelességünket, és védve magánszféránkat. A kevesebb néha több, és ez az internet világára is gyakran igaznak bizonyul.