Időtakarékosság online- így veszi el a Facebook az idődet!


Úgy érzed, semmire sincs időd? Eltelik a munkanap, és értékelhető mennyiségben nem sikerült haladnod? A PC vagy a laptop előtt zajló munka egyre többek életére jellemző. Kétségkívüli kényelme mellett azonban vannak olyan hátulütői is a dolognak, amelyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni. A felismerés már egy jó út lehet ahhoz, hogy sikerüljön változtatni rossz szokásainkon, és tényleg produktívan tudjuk végezni feladatainkat.

 

Az időtakarékosság online kezdődik, hiszen nagyon sok olyan weboldal van, amelyet megszokásból nap mint nap felkeresünk, de tényleges haszna nincsen ennek a tevékenységnek. E területen a Facebook viszi a pálmát, hiszen az iskolásoktól kezdve a felnőttekig sokan lógnak a közösségi portálon. Legtöbben nem is tudjuk, hogy mennyi időt töltünk csak azzal, hogy telefonon vagy PC-n végiggörgetjük a friss posztokat. Még csak internet előtt sem kell lennünk a nap nagy részében, hiszen üres perceinkben sokan a közösségi portálon kötünk ki. Ha pedig online dolgozunk, akkor akár órák is eltelhetnek a Facebook használatával.

 

A gond ezzel nem az, hogy tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, vagy éppen a minket érdeklő oldalakról hasznos információkhoz jutunk. A probléma ott kezdődik, hogy ha belépünk, utána elkezdünk üzenetekre válaszolgatni, akár beszélgetésekbe is belemegyünk, tovább kattintunk egy-egy érdekes poszt kapcsán, vagy lájkolni kezdjük a tetszésünket elnyerő képeket, megosztásokat. Mindegy ördögi körként tartanak az információk az oldalon, és ezzel nagyon sok idő el tud menni. Néha figyeld az órát, mennyi időt töltesz csak egyetlen belépés alkalmával a Facebook-on! Meg fogsz döbbenni.

 

S hogy mégis mi a megoldás? Ahelyett, hogy törölnéd magad a közösségi portálról, inkább érdemes tudatosan használni azt. Biztos, hogy meg kell osztanod, hogy hatvanadszorra is hány kilométert futottál le? A zabkásád posztolása hol van a hasznossági listán? Ha tele is van fiókod új üzenetekkel, akkor is érdemes akkor válaszolni azokra, ha tényleg tudsz időt szakítani minderre. Amennyiben elfoglalt, értelmes barátokkal veszed körül magadat, akkor nem fognak megsértődni azon, ha nem azonnal reagálsz nekik. Kerüld tudatosan a weboldal megnyitását munkaidőben, így elejét veheted annak, hogy sok esetben tulajdonképpen felesleges dolgokra menjen el drága időd!