Élet a nyilvánosság előtt, avagy YouTube vloggerek a célkeresztben


A YouTube világa egyre többeket vonz, és az indított csatornák jelentős része mögött olyan emberek állnak, akik ilyen vagy olyan módon, de tartalmat hoznak létre. Sokan vannak, akik mindössze hangjukat adják a videókhoz, például filmes vagy ismeretterjesztő csatornák esetében, de szép számmal megtalálhatóak azok a személyek is, akik saját életükbe engednek bepillantást a nagyközönség számára. Míg azonban ez például beauty vloggerek esetében egy bizonyos szinten megáll, addig a napi vagy heti vlogot gyártók sokkal személyesebb területeket is hajlamosak megmutatni feliratkozóik és rejtett követőik számára.

 

Arról hosszasan lehetne vitatkozni, hogy valaki miért dönt az ilyen csatorna indítása mellett, mint ahogyan annak hasznossága is megérne néhány disszertációt. Sajnos tény, hogy a magyar YouTube-on nagyon sok olyan videós van jelen, akik nem egy átgondolt koncepció mentén haladnak, hanem gyakran olyan tartalmakat is megosztanak magukról, amelyek finoman szólva is vállalhatatlanok. Előfordul, hogy mintegy terápiás jelleggel tárják magánéletüket mások elé a vloggerek, mások hírnévre és anyagiakra vágynak. Akadnak olyanok is, akik minden hasonló törekvést tagadnak, mégis napi rendszerességgel tájékoztatják a nagyérdeműt akár a magánéleti válsághelyzetekről és az aznap elfogyasztott ebédről szintén.

 

Legyen szó azonban akár szakmai sikerekről, önkifejezésről vagy az anyagi lehetőségek kihasználásáról, a YouTube nyilvánossága előtt zajló élet mindaddig hasznos lehet, míg a napi kapcsolatok nem látják kárát mindennek. Nem mindenki szereti a kamerát, s még kevesebben vannak, akik életüket és személyüket szívesen kitennék az online közösség véleményének és sok esetben rosszindulatának. Mérlegelni célszerű tehát, hogy az akár egy háztartásban élők miként viszonyulnak a videózáshoz és nem vesz-e el többet a közösen töltött időből mindez, mint amennyit valóban ér a személyes vonatkozásoktól sem mentes YouTube csatorna üzemeltetése.

 

S ha már a sokszor név és arc nélkül véleményt nyilvánító nézőközönségről van szó, akkor mindenképpen szót érdemel az is, hogy a kellemetlenkedők, irigykedők megfelelő kezelése is rendkívül fontos. Amennyiben ezt a vlogger nem jól teszi, az akár zaklatásba, a privát szféra kiteregetésébe, sőt a családtagok, barátok kipécézésébe is átfordulhat. Veszélyei tehát jócskán akadnak annak, ha magánéletünket tesszük közszemlére a világhálón, ám ha profin történik mindez, nem lehetetlen, hogy előnyeit élvezhetjük a videós portálon való jelenlétnek.