A social media veszélyei napjainkban


Az internetes közösségi oldalak sok szempontból tényleg egyszerűvé teszik a barátokkal, családtagokkal való kapcsolattartást. A probléma ott kezdődik, amikor például a nem megfelelő adatvédelmi beállítások miatt, vagy a kikerülhetetlen szabályok apropóján idegenek is bepillantást nyerhetnek életünkbe. A nyilvánosan hozzáférhető információkkal nem csak a hackerek, vagy a hagyományos bűnözők élhetnek vissza, hanem a rosszindulatú egyének, vagy korábbi haragosaink is megtalálhatják annak a módját, hogy ártsanak nekünk. Sokszorosan megfontolandó tehát, hogy mit és hol publikálunk saját magunkról.

 

Ma már szinte alig akad olyan, aki ne lenne jelen a Facebook-on. Míg korábban sokan meggondolás nélkül posztoltak mindenféle képeket, információkat, addig napjainkra egyre többen látják be ennek veszélyeit. Sajnos még mindig nem elegen, ugyanis már az egészen fiatal korosztály tagjai is olyan képeket töltenek fel, amelyek akár jövőjükre is hatással lehetnek. Ma már azon senki nem csodálkozik, hogy a munkáltatók elsőként a FB-on néznek utána az önéletrajzot beküldötteknek. Ha a profilon olyan szabadidős elfoglaltság, fotó vagy poszt szerepel, amely a HR-esek szerint nem összeegyeztethető egy-egy munkakör betöltésével, már mondhatunk is búcsút a lehetőségnek.

 

Mindez csak még nagyobb kockázatot jelent akkor, ha például a YouTube-on van saját vlog csatornánk, hiszen így tulajdonképpen bárki betekinthet életünkbe, privát szféránkba, ami valljuk be, nem csak a rosszindulatú kommentelőket vonzza, hanem a tényleges bűnözőket is. Tökéletes adatvédelem egyetlen közösségi portálon sincsen, s ezt megéri szem előtt tartani. Ráadásul, ami egyszer kikerül a netre, az jó eséllyel ott is marad, vagy olyanok gépére kerülhet letöltésre, akik akár árthatnak is a későbbiekben. A socal media veszélyei között a visszaélések első helyen szerepelnek.

 

Minél több információt osztunk meg magunkról, annál sebezhetőbbé válunk. A követett oldalak, a lájkolt posztok, vagy a bejegyzések alapján még akkor is kiterjedt profil készíthető, ha az illető csak ritkán aktivizálja magát a közösségi portálon. A kelleténél többet mutató fényképeket viszontláthatjuk akár felnőtt tartalommal rendelkező oldalakon egy-egy jóindulatú ismerősünknek köszönhetően, de az online ismerkedés is számtalan kockázattal jár napjainkban. A social media veszélyei a legegyszerűbben úgy kerülhetőek el, ha mind az adatvédelemre, mind a megosztott tartalmakra kiemelt figyelmet fordítunk, s ezekre szülőként is hangsúlyt helyezünk.