Facebook-függőség, avagy az online kapcsolatok hamis látszata


A Facebook mindennapjaink szerves részét képezi. Vannak, akik kizárólag kapcsolattartásra használják, mások rendszeresen posztolnak, vagy a legújabb nyaralásos fotókkal kápráztatják el barátaikat és persze irigyeiket. A legnagyobb közösségi portál ma már egészen másról szól, mint talán egykoron. Nem véletlen beszélhetünk napjainkban Facebook-függőségről, hiszen a nap minden percében velünk van a portál az okostelefonon keresztül, és nem múlik el úgy szabad perc, hogy ne kattintanánk rá arra.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közösségi háló használata akkor is képes legalább egy órát elvenni napjainkból, ha tulajdonképpen nem is időzünk hosszasan rajta, csak mindig végiggörgetjük az aktuális információkat. Ugyan szerepét ma már részben átvette az Instagram, ahol képes formában közölhetünk életünkről eseményeket a nagyvilággal, de még mindig sokan böngésznek a Facebook-on nap mint nap. Amennyiben ez ésszerű kereteken belül történik, és határt tudunk szabni saját magunknak, akkor nincs is ezzel baj. Tény viszont, hogy főleg a mai fiatal generáció elképesztő időt tölt a Face-en. Mindez komoly veszélyeket is hordoz magában, hogy az esetleges internethiány következtében fellépő tényleges elvonási tünetekről már ne is szóljunk.

 

A szuperül megkomponált fényképekkel és a saját életet a lehető legideálisabbnak mutató posztokkal mindössze annyi a probléma, hogy nem mindig valós képet mutatnak. A legtöbben rendszerint nem osztják meg azokat a mélyen gyökeredző problémákat, félelmeket, amelyek igazán hatással vannak életminőségükre. Korábban már többször hallhattunk arról is, hogy a Facebook felhasználóit tulajdonképpen sok esetben szomorúvá teszi, hiszen folyton azt látjuk, mások mennyire tökéletes életet élnek. De vajon hol vagyunk mi magunk ebben a rendszerben? Ha nem járunk évente hatszor nyaralni, amiről természetesen temérdek fényképpel tudósíthatnánk, akkor vajon kevesebbet is érünk? Ugyan racionálisan nézve mindenkinek megvannak a maga problémái, de a Facebook keltette hamis látszat miatt ezt igyekszünk elfelejteni.

 

Ugyan a Facebook kínálta információhoz jutás és a gyors kapcsolattartás előnyeit nem vitathatjuk, de nagyon fontos, hogy korosztálytól függetlenül igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni a közösségi háló előtt.