Tartalomkészítés, ami inspirál


Az internetes tartalmak minden korábbinál szélesebb választékban állnak rendelkezésre. Filmeket nézünk a neten, online vásárolunk, azon munkálkodunk, hogy cégünket népszerűsítsük, de a közösségi média is nap mint nap ránk zúdítja a sokszor befogadhatatlan mennyiségű információt. Vannak, akik besokallnak mindettől, és igyekeznek életükből minél inkább kirekeszteni az online tartalmakat. Bár a mai generáció számára elképzelhetetlen, de volt idő, amikor sem az internet, sem az okostelefon nem volt az élet szerves része.

 

Ugyanakkor tény az is, hogy az életet leegyszerűsítő mivolta miatt a világhálót nem iktathatjuk ki életünkből, és sok szempontból nem is érdemes. Ugyan a kattintásvadász tartalmak és a színvonalon aluli megnyilvánulások áradatát nehéz kikerülni, de ha sikerül, akkor olyan szöveges, videós és képi tartalmakra is bukkanhatunk, amelyek inspirációként szolgálhatnak számunkra a mindennapokban. A filmek ennek csak egyik szegmensét képezik, de most vonatkoztassunk el az általuk jelentett élményektől. Bár a napi aktualitásokat illetően is megtalálhatóak nívós írások a neten, de akadnak olyan portálok is, melyek az élet dolgaival kapcsolatos cikkeik miatt örvendenek nagy népszerűségnek. Nem csak a megfogalmazás, hanem a stílus és a megközelítés is olyan művészi szinten felépítettek esetükben, amelyek többet mondanak el a puszta szavaknál.

 

A legnagyobb videómegosztó portálon gombamód szaporodik a csatornák száma. Megoszlásukat illetően azonban már jóval kevesebb az olyan tartalomgyártó, aki valóban értéket hoz létre. Ma már nem kell más a vlogoláshoz, mint egy kamera, de egy jobb minőségű telefonnal is remek felvételek készíthetőek. A technika és a sokszor tartózkodási helyből adódó tartalom azonban csak egy dolog, hiszen ha nem társulnak ezek azzal a fajta kreativitással és értékteremtő hozzáállással, ami csak kevés hazai YouTube videósra érvényes, akkor kaphatunk egy tucat terméket, másolt sémákat, melyek nem adnak hozzá napjainkhoz, s legfőképp nem inspirálnak. Pedig tény, hogy egy igényesen elkészített videó, ami szól is valamiről, képes elgondolkodtatni, rávilágítani lényeges dolgokra. Az inspirációt bárhol megtalálhatjuk, ha nyitottak vagyunk az arra alkalmas, igényes webes tartalmak befogadására.