Élet az internet előtt: szabadulj ki a valóságba!


Mennyi időt töltesz a nap folyamán az internet előtt? Legyen szó akár tanulásról, akár a napi munkáról, sokan vagyunk úgy vele, hogy a kötelező időtartamon túl is szívesen választjuk a világháló kínálta lehetőségeket. Az élet az internet előtt a mai korosztály számára magától értetődőnek számít, hiszen a fiatalok beleszülettek a web és az okoskészülékek világába. Ma már nem igen látni a parkban vagy egy eldugott utcácskában játszadozó gyerekcsapatokat, és sokszor a haverok is csak a neten tartják a kapcsolatot.

 

A generációs különbségek természetesen e téren is megmutatkoznak, így a mai negyvenesek-ötvenesek sokszor még mindig idegenkednek az online jelenléttől és az így tartott kapcsolatoktól. A kissé fiatalabbak igyekeznek egyensúlyt teremteni, de a világháló bizony sokszor képes beszippantani és elvonni a figyelmet az igazán lényeges dolgokról. Hányszor előfordul velünk, hogy még társaságban is a telefonunkat nyomkodjuk! A vlog csatornákra készített videós tartalmak készítése során éppen arról feledkezünk meg, ami igazán fontos lenne, a pillanat megéléséről. Már egy Instára alkalmas kép elkészítése is elveszi a figyelmet a valóságról és annak minden mozzanatának átéléséről.

 

Az élet az internet előtt teljesen természetessé vált, és gyakran még a szomszéd utcában élő ismerőssel is online tartjuk a kapcsolatot. Nem csoda hát, hogy az emberi viszonyok egyre inkább ellaposodnak és a mai kor embere gyakran érzi magát magányosnak. Ehhez hozzájönnek még azok az elvárások, amelyeket magunkkal szemben felállítunk a tökéletesen megkomponált Facebook képeket látva.

 

De miért is akarunk egy olyan világot létrehozni, amelynek a hús-vér emberek, a baráti összejövetelek, a romantikus piknikek és a hatalmas kalandok csak ritkán, vagy egyáltalán nem képezik részét? Biztonságosabb úgy barátkozni és kapcsolatokat ápolni, ha közben nem vagyunk ténylegesen jelen? A sci-fi filmek és könyvek által gyakran előrevetített jövő talán nincs is olyan messze, mint ahogyan azt gondoljuk. A kérdés csupán az, hogy megéri-e mindez, vagy kisebb-nagyobb mértékben célszerű lenne-e visszatérni abba az állapotba, amikor a szabadidő nem a billentyűzet előtt zajlott.