Duguláselhárítás házilag: mi működik?


Számos pénztárcakímélő megoldás létezik, ha a dugulások bekövetkeznének. Ezekkel a megoldásokkal otthon is lehet próbálkozni, amelyek vagy segítenek, vagy nem. Nagyon makacs dugulások esetén ezek a módszerek sem fognak segíteni, de nézzük meg, mit lehet otthon tenni a megszüntetésük érdekében. Általában ezek a módszerek a megelőzésben töltenek be fontos szerepet. A konkrét dugulásokat már egyáltalán nem biztos, hogy meg fogják szüntetni.

Makacs mosogató dugulásnál a mosogatótálca lefolyócsonkját kell elsősorban leellenőrizni. A csőnek az átjárását egy hosszú pálca segítségével lehet ellenőrizni. Ha érezzük, hogy a pálca elakad, akkor bizony dugulás van a rendszerben. Ilyenkor szét kell szerelni a szifont is kivenni az oda nem illő és dugulást okozó dolgokat. Ha flexibilis cső is van a szifonnál, akkor azt a csövet érdemes jól beállítani és csökkenteni a belógását. Ezt ilyenkor egyszerűen feljebb kell kötni, így legközelebb nem okoz majd ekkora dugulást a csőbe kerülő piszok. A mosogatókat a következő szerekkel érdemes folyamatosan karbantartani, tisztítani. 0,5 liter kólát kell önteni a lefolyóba és a foszforsav máris elvégzi a dolgát. Forróvíz és 3 evőkanál trisó a lefolyóba vagy ecet és arra a forró vizet ráönteni. Sokan esküsznek a szódabikarbóna és ecet majd forróvíz kombinációra. Talán kevesen ismerik, de a sütőpor és ecet valamint az egy bögre forróvíz is csodákra képes. Amikor maró vagy savas anyaggal dolgozunk, akkor mindig viseljünk védőkesztyűt és ne lélegezzük be a felszabaduló gázokat.

Amennyiben ezek a megoldások nem segítenek a problémán, úgy jöhetnek a boltokban kapható duguláselhárító szerek. A Tiret, a Mr. Muscle, a Sz-Ti, a Kék csoda és a Szavo. Természetesen még sok más márka is forgalomba van, most csak párat soroltunk fel. Legjobb, ha gél állagú tisztítószert veszünk, mert a granulátumok további dugulásokat is okozhatnak. Tegyük bele a lefolyóba a vegyszert és egészen másnap reggelig hagyjuk benne, hogy a hatását kifejtse. Reggel egy nagy lábas forró vizet érdemes ráönteni és máris látni lehet, hogy hasznos volt-e a próbálkozásunk. Ha ide kattint akkor többféle praktikát is olvashat a házi duguláselhárításról.